Mindfulness
Mindfulness is van oorsprong een oosterse meditatietechniek. Therapeuten en wetenschappers hebben deze techniek geïntegreerd in het westerse psychotherapeutische gedachtengoed. Het werd aanvankelijk ontwikkeld voor cliënten met steeds terugkerende depressies om te helpen de terugval te voorkomen. Inmiddels wordt mindfulness binnen de GGZ breed toegepast bij stemmingsstoornissen en angststoornissen. Er wordt ook onderzoek gedaan naar het nut van mindfulness in de behandeling van mensen met ontwikkelings- en persoonlijkheidsstoornissen.
Mindfulness wordt ook wel “aandachttraining” of “op mindfulness gebaseerde cognitieve therapie” genoemd.
Het gaat er bij deze training om bewuster te worden van gedachten, van sensaties in het lichaam en van emoties. Sommige emoties zijn lastig om te verdragen. Angst, verdriet en jaloezie voelen we bijvoorbeeld liever niet en we stoppen deze emoties vaak weg in de hoop dat we er dan vanaf zijn.
Dit is echter niet zo. Uiteindelijk bepalen deze emoties juist ons gevoelsleven. U kunt prikkelbaar worden, gespannen of depressief omdat u niet echt omgaat met deze gedachten en gevoelens.
Anderen laten zich juist meeslepen door hun gedachten en emoties en voelen weinig controle hier over. Ze gaan bijvoorbeeld piekeren en kunnen dit niet meer loslaten.
In de mindfulnesstraining werkt u hieraan. U leert met meer afstand naar uzelf te kijken. U wordt u bewuster van uw gedachten en gevoelens en leert om ze te accepteren zonder ze uw leven te laten bepalen.
De training bestaat uit 8 bijeenkomsten waarin de meditatietechniek wordt aangeleerd. Thuis doet u met behulp van CD’s zelf de oefeningen. Dit neemt ongeveer 45 minuten per dag in beslag. Een goede motivatie is dus een voorwaarde voor succes.